Vroegâh in Den Haag
Den Haag heeft door de eeuwen heen roem vergaard als bestuurlijk centrum en als woon- en werkplaats van belangrijke vaderlanders. Maar over deze mensen, waarover al zoveel is geschreven, gaat dit boek niet. In plaats daarvan wordt de ‘historie om de hoek’ belicht, de kleine geschiedenis die niet groot genoeg is voor de geschiedenisboeken, maar die o zo belangrijk is voor de Hagenaars en eenieder die de hofstad beter wil leren kennen. In veertig historische verhalen beschrijft F.J.A.M. van der Helm het rijke alledaagse Haagse verleden.
Creative services
Auteur(s)
In veertig historische verhalen toont F.J.A.M. van der Helm het rijke alledaagse Haagse verleden. Hij beschrijft onder meer de komst van de eerste telefooncentrale: in 1885 telde Den Haag 206 abonnees die dat jaar samen goed waren voor 13.454 gesprekken. Ook neemt hij de lezer mee langs verdwenen gebouwen, zoals het roemruchte gebouw van Kunsten en Wetenschappen, dat in 1964 door een brand werd verwoest.
Den Haag kwam tot bloei aan het einde van de 19e eeuw. De stinkende Prinsegracht werd gedempt en markten verdwenen. Aan de Grote Marktstraat verrees het indrukwekkende gebouw van de Bijenkorf. Scheveningen werd een mondaine badplaats en Voorburg had de excentrieke Koningin van Voorburg, die geregeld op haar hallelujafiets een tour maakte door de Residentie. Wat Den Haag altijd heeft gekenmerkt, is de grote verscheidenheid aan mensen: van hoerenmadam tot glurende ambtenaar. Zij staan in dit boek centraal.
Leucq! is goed in vorm
Dus leucq! is inderdaad anders. Genieten van de lusten en geen kopzorgen om de lasten. Alle seinen op groen. Dus maar meteen een afspraak doen?